Solatube

Solatube® daglichtsysteem

Daglicht op elke plek onder het dak. Daar zorgt het Solatube® daglichtsysteem voor. De Solatube® vangt het buitenlicht op met een koepel en transporteert het daglicht via een zeer reflecterende buis. Een plafondplaat naar keuze verspreidt vervolgens aangenaam daglicht de gewenste ruimte in.

Om zowel overdag als ’s avonds een gelijkmatig lichtniveau te hebben kan een Solatube® daglichtsysteem worden aangevuld met een verlichtingsarmatuur of een TechLED. Dankzij deze combinatie ontstaat er een geïntegreerd dag- en ledlichtsysteem, waardoor slechts één armatuur aan het plafond nodig is.

Toepassingsmogelijkheden

De toepassingsmogelijkheden van Solatube® daglichtsystemen zijn nagenoeg onbegrensd. In platte en schuine daken, door een gevel of door de grond vindt het daglicht zijn weg. Voor de meest unieke daken, waaronder sandwichdaken en groendaken, zijn maatwerk dakdoorvoeren mogelijk. Het verlengen van de systemen tot wel 10 meter, nagenoeg zonder daglichtverlies, is geen probleem. Solatube® systemen zijn daarom al in vele projecten toegepast.

Solatube daglichtsystemen worden toegepast in zowel nieuwbouw als bij renovatie en in bijvoorbeeld de volgende sectoren:

-       industrie

-       magazijnen

-       kantoren

-       zorginstellingen

-       scholen

-       winkels

-       recreatie

-       woningbouw

Verschillende types

Om er voor te zorgen dat er een Solatube®  is voor iedere ruimte, zijn er verschillende type Solatubes®  leverbaar: Ø 25 cm (160 DS), Ø 35 cm (290 DS), Ø 53 cm (330 DS en 750 DS) en de Skyvault met zijn Ø 74cm. De geschikte diameter is afhankelijk van de grootte van de ruimte en het gewenste lichtresultaat. Voor een indicatie kunt u de technische specificaties raadplegen of contact opnemen met Techcomlight.

De daglichtprofessionals van Techcomlight kunnen u (dag)lichtadvies op maat geven. Denk hierbij aan complete lichtplannen, heldere profit on investment berekening en professionele ondersteuning. Zie voor meer informatie www.techcomlight.nl

Hoge lichtopbrengst en goede isolatiewaardes

De hoogwaardige Solatube® lichtkoepel met Raybender® technologie zorgt bij lage zonnestand voor een aanzienlijk sterkere lichtopbrengst, terwijl bij hoge zonnestand overbelichting wordt voorkomen. Hierdoor heeft u een egalere lichtspreiding gedurende de dag.

De goede afdichting van de Solatube® daglichtsystemen zorgt voor zeer hoge isolatiewaardes. Dit resulteert in minder warmteverlies in de winter en minder warmtetoename in de zomer. Speciaal voor de passiefbouw heeft Solatube® de ECO (Energy Care Optima) ontwikkeld. Deze variant is extra geïsoleerd en behaald hierdoor U-waardes tot wel 0,5W/m2K, gelijk aan HR+++ glas. Hierdoor zeer geschikt voor passiefbouw.

Accessoires

De Solatube® heeft een ruim aanbod van accessoires, waaronder:

-       Plafondplaten met verschillende lenzen

-       Daglichtdimmer

-       Ventilatie-unit

-       Inbraakbeveiligingsset SKG2

-       Verlichtingsarmatuur

TechLED

Om zowel overdag als ’s avonds een gelijkmatig lichtniveau te hebben kan een Solatube® daglichtsysteem worden aangevuld met een verlichtingsarmatuur of een TechLED. De TechLED bestaat uit een pendelarmatuur die geïntegreerd wordt in de Solatube® daglichtbuis. Deze kan worden aangevuld met een sensorpakket die de hoeveelheid licht precies op de behoefte kan afstemmen. De sensor meet zowel de daglichtintensiteit als beweging. Hierdoor schakelt de TechLED enkel in wanneer het lichtniveau onder de minimale lichtinstelling komt én er daarnaast ook beweging wordt waargenomen. Voor meer informatie en een demonstratiefilmpje: www.solatube.nl/TechLED

Gegarandeerde kwaliteit

De ongeëvenaarde kwaliteit van de Solatube® daglichtsystemen is aangetoond door middel van tests uitgevoerd door Grontmij, TNO en Peutz. Alle technische specificaties zijn hiermee onderbouwd, zodat iedere Solatube® daglichtsysteem gegarandeerd presteert op het gebied van isolatie, lichtopbrengst en duurzaamheid.

Voor meer technische informatie over de Solatube® systemen: http://www.solatube.nl/downloads/technische-specificaties

Veelgestelde Vragen

Wat is een Solatube® daglichtsysteem?
Het Solatube® daglichtsysteem is een compact systeem waarmee het mogelijk is daglicht op te vangen op zowel platte als hellende daken. Dit licht wordt via een zeer sterk reflecterende buis getransporteerd naar een plek waar meer daglicht gewenst is. Daar wordt het licht aangenaam vanuit het plafond in de ruimte verspreid. 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van de daglichtsystemen van Solatube®?
•De Solatube® systemen geven evenveel licht maar zijn een stuk kleiner dan vergelijkbare daglichtoplossingen.
•Het efficiënt gesloten systeem staat garant voor minimaal warmte-, koude- en geluidtransport.
•De Solatube® systemen verspreiden het licht rondom in de ruimte vanaf plafondhoogte.
•De Solatube® systemen zijn snel in te bouwen en vergen weinig tot geen bouwkundige (en dure) aanpassingen aan het dak.

Verkleurt de koepel van een Solatube daglichtsysteem door zonlicht?
Nee, het materiaal van de acrylaat koepel is UV bestendig en daarbij tien keer zo sterk als plexiglas.

Over welke lengte kan het licht worden getransporteerd?
Tot circa 4 meter voor de Ø 25 cm (160 DS) versie en 7 meter voor de Ø 35 cm (290 DS) versie.
Voor de Ø 53 cm (330 DS en 750 DS) is dat circa 10 meter. Hierbij kan met bochten van 0-30° en van 0-90° gewerkt worden.

Zijn de Solatube® daglichtsystemen te combineren met kunstverlichting?
Ja. Het Solatube® daglichtsysteem is te combineren met een TechLED of met een verlichtingsarmatuur met een GU10 fitting, geschikt voor (led)lampen tot 50 Watt. Deze maakt het mogelijk Solatube® systemen als plafonnière te gebruiken. Wij raden bij de laatste het gebruik van ledlampen aan.

Is het Solatube® daglichtsysteem af te sluiten zodat er geen licht meer binnenkomt?
Ja, dit is mogelijk door gebruik van een elektronisch geschakelde Solatube® daglichtdimmer. Hiermee kan het systeem voor meer dan 95% worden afgesloten.

Wat zijn de boormaten voor de Solatube® systemen?
Voor de 25 cm (160 DS): 275 mm.   
Voor de 35 cm (290 DS): 375 mm.   
Voor de 53 cm (330 DS / 750 DS): 550 mm.

Garantie

Op onderdelen van Solatube® daglichtsystemen krijgt u in principe 10 jaar garantie. Op alle andere producten 5 jaar, tenzij anders omschreven. Zie voor de precieze omschrijving van de garantievoorwaarden: www.techcomlight.nl/Garantievoorwaarden.html